Selecteer hier de onderwerpen en thema's die je interesseren:

Farid Tabarki over de opkomst van microdosering @ psychedelica

In WNL op Zaterdag met Margreet Spijker stond Farid Tabarki onder andere stil bij de opkomst van microdosering @ psychedelica 🤓

Hij schreef er eerder ook al eens een column over in Het Financieele Dagblad (zie hieronder).

 

Eeuwige jeugd

‘Alleen wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’ luidt een bekende slogan. Dat hun tijd nog wel komt, is een fijne opsteker voor jonge mensen, dacht ik. Helaas: Adolf Hitler onderstreepte er in 1935 het belang van de Hitlerjugend mee. Zo strak in het gelid staan we tegenwoordig gelukkig niet meer. Nu zou de slogan moeten zijn: wie jong weet te blijven, zit er straks nog stééds goed bij.

De Amerikaanse hoogleraren psychologie Alison Gopnik en Tom Griffiths toonden met experimenten aan dat jongeren creatiever zijn dan volwassenen. Bij hun verklaring gebruikten ze de termen exploiteren en exploreren uit de computerwetenschappen: volwassenen exploiteren bestaande kennis, terwijl jongeren, bij gebrek daaraan, gaan exploreren.

Juist nu is creativiteit nodig, aangezien routinematige arbeid door robots en expertsystemen wordt overgenomen. Na de arbeider aan de lopende band, komen ook de telemarketeer, de belastingadviseur en de manager aan de buurt voor automatisering. We moeten dus op zoek naar de ‘bron van de eeuwige jeugd’. Zoeken we die in onszelf, dan komen we wellicht uit bij ondernemerschap, waarvan iedereen wel een beetje in zich draagt.

De Amerikaanse hoogleraar Saras Sarasvathy, die aan de universiteit van Darden doceert aan MBA-studenten, zag hoe de bedrijfskunde ervan uitging dat ondernemers plannen maken, marktonderzoek doen en risico’s inschatten. Een beetje als een kok die netjes een receptuur volgt. Zij zag ook hoe in de praktijk ondernemers hun middelen bij elkaar schrapen, op een lukraak punt beginnen en onderweg hun plannen bijstellen, zoals de improviserende kok die in het keukenkastje kijkt wat er nog is, en nog snel wat dingen bij de buurtwinkel haalt. Die laatste methode noemt ze ‘effectuation’.

Effectuation kun je breed toepassen en oefenen, in de vorm van Startup Weekends voor (jonge) ondernemers of ‘design thinking’ bij het gezamenlijk ontwerpen van het uitje van de bridgeclub.

Mensen die niet los komen uit hun vaste structuren moeten hun eeuwige jeugd misschien buiten zichzelf zoeken. Steve Jobs, ondernemer pur sang, maakte er geen geheim van dat hij zijn verbeeldingskracht een impuls had gegeven door LSD te gebruiken. De iPhone en de MacBook waren er zonder drugs dus misschien nooit gekomen. Ook het Design Museum in Londen staat met de huidige tentoonstelling ‘California – Designing Freedom’ expliciet stil bij de rol van LSD en de huidige Californische hegemonie op het gebied van (toegepaste) technologie.

In de meest recente editie van het door de Economist uitgegeven 1843 magazine zoekt Emma Hogan de elite van Silicon Valley op. Die elite doet aan ‘micro-dosing’ van LSD: met minieme doses menen zij hun creativiteit te verhogen. Of het nu door een andere aanpak van binnenuit of door een pil komt, wie eeuwig jong blijft, heeft de toekomst.

Dit is misschien ook interessant

Let's get serious about plastic

10 06 2019

Drijft Amsterdam de formele en informele zorg uit elkaar?

26 06 2019

Farid Tabarki bij Omroep WNL's Stand v Nederland over 'De zomer van 2021: Generatie Next'

13 05 2021