Selecteer hier de onderwerpen en thema's die je interesseren:

Visie

Onze samenleving transformeert snel en radicaal van vast naar vloeibaar. Hoe organiseer je jezelf in een tijd waarin verandering continu is en geen zekerheid overeind blijft? Waar anderen chaos en bedreiging zien, vinden wij herkenbare patronen en kansen. Op onze ontdekkingen bouwen we succes, met optimisme, energie en creativiteit.

Er is een vloeibare revolutie gaande: de verhoudingen in onze maatschappij veranderen razendsnel. We onderzoeken, analyseren en presenteren de organiserende principes achter deze revolutie.

De vloeibare revolutionairen van Studio Zeitgeist openen de ogen, vinden medestanders, zoeken diepgang en creëren momentum.

De omwenteling realiseren we samen met jou.

De Studio

Studio Zeitgeist bestaat uit twee partners, Farid Tabarki en Rindert de Groot, met rondom hen een team van strategen, onderzoekers, sprekers, moderatoren, schrijvers en beeldmakers.

We leveren diensten aan organisaties waardoor ze binnen de vloeibare samenleving toekomstbestendig kunnen worden. De samenwerkingen die we aangaan bevinden zich in zowel het private als het publieke domein. Van Randstad Groep tot zorgorganisatie Laverhof en van Hogeschool Rotterdam tot het UWV.

We gaven al meer dan 500 lezingen en workshops, schrijven rapporten, trendpapers, boeken, en van onze hand verschenen honderden artikelen in de pers. Ook zijn we regelmatig te zien op tv en te beluisteren op de radio.

Radicale decentralisatie

Radicale decentralisatie

Onze economische en sociale systemen lijken in zekere zin op de oude piramiden. Zijn zijn namelijk stijf en hiërarchisch. Maar schijn bedriegt. Deze hiërarchie wordt steeds vaker vervangen door dynamische relaties. Net daarom is ‘radicale decentralisatie’ een belangrijk thema in de vloeibare samenleving.

‘One size does not fit all.’ Organisaties moeten hun schaal aanpassen aan de behoefte. Eigenlijk is het beter om met ‘hubs’ te werken. Hubs zijn een vorm van gedecentraliseerde en flexibele structuren. Ze zijn in staat om zelfstandig te presteren en contact te leggen met andere hubs. Zo filteren ze gemakkelijker vitale informatie en zorgen ze voor kruisbestuiving. Het resultaat is een meer dynamische en innovatieve relatie. Zo kan een organisatie zich transformeren en tegelijk geschikt blijven voor het beoogde doel.

De meest gedecentraliseerde actor is het individu. In de vloeibare samenleving floreert het individu. Het internet bevordert een participatieve cultuur, die consumenten in staat stelt om ‘prosumenten’ te worden; ondergedompeld in co-creatie en co-ontwikkeling via verschillende media en platformen. Door zijn talenten te combineren met technologische ontwikkeling, brengt het individu een democratisering op het gebied van arbeid teweeg.

Radicale transparantie

Radicale transparantie

We zijn van nature nieuwsgierig. We willen weten hoe bedrijven en waardeketens werken. In de vloeibare samenleving ligt ale informatie voor het grijpen. Alleen moeten bedrijven ermee in het reine komen. Informatie achterhouden is niet langer een optie. Dat is ‘radicale transparantie’.

Via radicale transparantie kunnen organisaties hun merk een gezicht geven. Dat doen ze door een discours te hanteren dat authenticiteit bevordert. Een voorbeeld is klanten dichter bij het bedrijf betrekken. Door af te wijken van een traditionele manier van consumeren ontstaat er prosumptie. Het vertegenwoordigt een cultuur waarin macht alomtegenwoordig en voor iedereen toegankelijk is.

Transparantie is een van de voorwaarden van de deeleconomie. Neem bijvoorbeeld Airbnb of Uber. Via ‘reviews’ zijn gebruikers op de hoogte van zowel de goede als slechte aspecten van de dienst. Dit soort transparantie eisen mensen steeds meer van overheden. Bovendien is dit geen toekomstdroom meer. Wikileaks bewijst bijvoorbeeld dat radicale transparantie steeds meer werkelijkheid wordt.

De vloeibare samenleving

De vloeibare samenleving

Volgens de Pools-Britse filosoof Zygmunt Bauman zijn we op weg naar een ‘vloeibare samenleving’. In deze samenleving is verandering de enige constante en onzekerheid de enige zekerheid. Verandering wordt hier gedreven door technologische ontwikkelingen. In de vloeibare samenleving worden verbindingen makkelijker gemaakt en opnieuw verbroken. Organisaties kunnen nieuwe beheerstrategieën aannemen, in een poging om zich meer flexibel op te stellen.

Oude gewoonten roesten niet: vandaag staan sommige piramides nog steeds recht, in de vorm van bureaucratische instellingen en machtsstructuren die de oude orde vertegenwoordigen. Veel daarvan brokkelen stilaan af. En binnenkort kan het heel goed zijn dat ze op hun kop gezet worden.

De grenzen vervagen

De grenzen vervagen

Na de Industriële Revolutie ontstond er een duidelijke orde. Regeringen stelden nieuwe regels op en institutionaliseerden het gemeengoed. Bedrijven boden diensten en producten aan. En individuen werden consumenten, werknemers en burgers.

Maar de lijnen tussen deze rollen worden nu onduidelijk. Neem de relatie tussen werkgever en werknemer. Een moderne werker biedt vandaag werk aan andere mensen. Hij is zelfs zijn eigen baas, en werkt in (relatieve autonomie). Ook de grens tussen consument en producent vervaagt. Een gebruiker van het platform Airbnb is namelijk zowel verhuurder als huurder. Hetzelfde geldt voor producten en diensten. En tot slot vervaagt de grens tussen publieke en private domein.

De grenzen vervagen en mensen zullen nieuwe rollen aannemen. Vooral uitdagend is de rol van de leider. Een moderne leider, volgens de Harvard Business Review, beschikt vandaag meer over vrouwelijke kwaliteiten (flexibiliteit, geduld, intuïtie en samenwerking) dan mannelijke (daadkracht en volharding).

Het einde van het midden

Het einde van het midden

Margaret Tatcher zei ooit: “Standing in the middle of the road is very dangerous, you’ll get knocked down by both sides.” We merken een transformatie van drie posities in het midden: de tussenpersoon, de middenklasse en de natiestaat.

De tussenpersoon moet concurreren met nichespelers en platforms die een geheel nieuw midden vormen. Nu Airbnb Hilton heeft overtroffen als aanbieder van tijdelijke accommodatie, is het duidelijk dat deze ontwikkeling geen modegril is, maar een megatrend.

Ook de middenklasse zal verdwijnen. De reden is dat veel banen zullen verdwijnen. We vragen ons eerder af wat de banen van de toekomst zullen zijn en hoe het systeem moet veranderen om deze moderne werknemers een fatsoenlijk bestaan te bieden in vloeibare tijden.

Tot slot taant het allure van de nationale staat. Zijn macht neemt af, ten gunste van supranationale en lokale structuren. De slogan think globally, act locally is relevanter dan ooit vandaag. En dat niet alleen in Londen, Shanghai of Rio de Janeiro, maar ook in onze eigen lokale realiteit.

Ons team

Farid Tabarki

Farid Tabarki is de founding director van Studio Zeitgeist en veelgevraagd spreker, dagvoorzitter en gespreksleider. Hij doet sinds 2000 onderzoek naar de (Europese) tijdgeest. Farid heeft een wekelijkse column in Het Financieele Dagblad. Vorig jaar is zijn zeer goed ontvangen boek ‘Het Einde van het Midden – Wat een maatschappij van extremen betekent voor mens, bedrijf en politiek’ uitgekomen. In 2012 is hij uitgeroepen tot Trendwatcher of the Year 2012–2013. Hij presenteerde de tv-programma’s MTV Coolpolitics en Durf te denken: Van Socrates tot Sartre. Volgens de Volkskrant is Farid een van de tweehonderd meest invloedrijke Nederlanders en hij is bovendien de jongste op de lijst. Hij is onder andere vicevoorzitter van de Raad van Toezicht van Het Nieuwe Instituut – architectuur, design, digitale cultuur –, lid van de Raad van Toezicht van het Prins Bernhard Cultuurfonds en lid van het curatorium van De Baak. Ook was hij lid van Platform Onderwijs2032 dat op verzoek van het kabinet een advies over de toekomst van het funderend onderwijs heeft uitgebracht. Farid is ten slotte van plan alle landen in de wereld te bezoeken. Hij heeft er inmiddels 141 bezocht, met nog 57 te gaan is hij al op meer dan twee derde.

Rindert de Groot

Rindert de Groot is onderzoeker en ondernemer bij Studio Zeitgeist. Hij richt zich op leiderschap, ondernemerschap en educatie in de vloeibare samenleving. Namens de studio profileert hij zich op deze onderwerpen als trainer, spreker en publicist. Hij is daarnaast een ervaren moderator met aandacht voor de diepgang van het gesprek en betekenisvolle publieksinteractie.

Pablo Cantatore

Pablo Cantatore is mediavormgever bij Studio Zeitgeist. Hij vertelt het inhoudelijke verhaal van Studio Zeitgeist door middel van video, animatie en fotografie en treedt in opdracht van klanten op als visueel strateeg en beeldmaker.

Hij zit in het laatste jaar van de opleiding Mediavormgever van het Grafisch Lyceum Utrecht.

Evelyn Lea

Evelyn is verantwoordelijk voor de marketing- en communicatie van Studio Zeitgeist. Haar brede inzetbaarheid zie je terug in de grote diversiteit in werk-en opdrachtgevers: Big Four, Rijksoverheid, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en de kunst-en cultuur sector. Evelyn heeft een energieke pen en is sterk in strategie en storytelling.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het eerste hoofdstuk van 'Het einde van het midden' van Farid Tabarki gratis!

Schrijf je in