Selecteer hier de onderwerpen en thema's die je interesseren:

Redacteur Farid Tabarki

Buitenlandse studenten

Iedere week publiceert tijdgeestonderzoeker Farid Tabarki een column in Het Financieele Dagblad, over een breed scala aan onderwerpen. Thema’s zoals innovatie, de samenleving en het economische systeem komen hier aan bod. De column verschijnt ook wekelijks op onze website. Wil je meer columns van Farid lezen? http://fd.nl/auteur/farid-tabarki

Buitenlandse studenten
14 maart, 2018

Ik maakte een vreugdesprongetje toen vorige week bekend werd dat bij 210 studies, bijna 10% van het totaal, nu meer buitenlandse dan Nederlandse studenten studeren. Bij 70 studies is zelfs meer dan driekwart van de studenten buitenlanders. De insteek van het nieuws was echter negatief: zouden er wel genoeg plekken voor de Nederlanders overblijven?

Als Hollanders, die toch niet in de eerste golf van internationalisering zijn blijven steken, zouden we beter moeten weten.

Op de Universiteit van Berkeley, California weten ze hoe dat moet. Ik was daar een paar jaar geleden te gast bij dr. Linus Huang die 30 studenten uit alle uithoeken van de wereld stimuleerde met een geweldig super interactief college om na te denken over de impact van de fastfoodindustrie op arbeidsmarkt en volksgezondheid. Met een relevant thema en scherpzinnigheid smeedde hij het multinationale gezelschap tot een orkest en tilde ze op een hoger plan. De studenten maakten elkaar slimmer en legden verbanden waar je met alleen het lezen van een boek waarschijnlijk niet op was gekomen.

Berkeley is voorbehouden aan een select groepje mensen. Wie het kan betalen, fourneert het collegegeld. Zo niet, dan zijn er studiebeurzen voor de meest getalenteerden. De overgrote meerderheid echter vist achter het net.

Een enigszins laagdrempelig studiestelsel zoals het Nederlandse is dan zo gek nog niet. Voor €2000 per jaar zijn studenten onder de pannen. Met een beetje geluk zitten ze in een groep met veel buitenlandse studenten en kunnen ze zich, net als in Berkeley, laven aan internationale invloeden en inzichten.

Internationaal onderwijs brengt ons nu al heel veel moois. Volgens een recent rapport van de European Council on Foreign Relations stijgt het gevoel van ‘individuele cohesie’ onder burgers in Nederland wat betreft Europese samenwerking. We hebben er kennelijk wel weer een beetje zin in om met andere Europeanen samen te werken. Daarbij is het natuurlijk bijzonder handig wanneer de docent fatsoenlijk Engels spreekt. Logische vervolgstappen zijn dat we in Europees verband grotere aantallen studenten uitwisselen en in het voortgezet onderwijs de talen van onze buurlanden doceren.

Mensen die vinden dat het hoger onderwijs in Nederland er alleen voor de Nederlanders zou moeten zijn, zijn bekrompen navelstaarders die niet beseffen hoe groot het belang van internationale uitwisseling is. Ik geloof heilig dat we met scholieren en studenten uit alle windstreken een gunstig internationaal

Dit is misschien ook interessant

Studio Zeitgeist levert een bijdrage aan de HR Benchmark 2020 van Visma | Raet

24 05 2020

Boekpresentatie 'Kunnen we het even over werk hebben? Naar een ontslagvrije samenleving met werk en zekerheid voor iedereen'

22 12 2022

Farid Tabarki staat in WNL op Zondag stil bij de verschuiving van baan- naar werkgarantie

09 05 2022