Selecteer hier de onderwerpen en thema's die je interesseren:

Leren vertragen (interview Farid Tabarki @ Marineterrein Magazine)

Dit interview met Farid Tabarki werd oorspronkelijk gepubliceerd in het Marineterrein Magazine, dat verscheen op 20 september 2018. Het volledige magazine kan je lezen op de website van Bureau Marineterrein Amsterdam, of je haalt een gedrukt exemplaar op bij de Portiersloge bij de hoofdingang van het Marineterrein op Kattenburgerstraat 5.

Oefenen met menselijke factor in technologie

Het antwoord van Farid Tabarki op de vraag wat te doen met de snelle veranderingen in onze wereld is even verrassend als verfrissend: ‘We moeten vertragen!’ Volgens Tabarki gaan de technologische ontwikkelingen zo snel dat de mens die onmogelijk kan bijbenen. Daarom rest de mens weinig anders dan zich in de kennisrevolutie meer te richten op ‘menselijke’ factoren zoals empathie en sociale cohesie. Anders gezegd, de technologische rekenkracht en processnelheid verdubbelen zich nog steeds elke twee jaar – zoals Gordon Moore, de oprichter van Intel, al in 1965 voorspelde – maar de menselijke capaciteiten blijven op dat vlak achter.

We doen er dus slim aan om ons meer te focussen op zaken als sociale vaardigheden en complexiteit. Zaken die machines en computers nog niet of misschien nooit zullen beheersen. ‘Het is daarbij cruciaal dat we de lokale, individuele vragen van mensen leidend maken’, aldus Tabarki.

Het mooie is dat op het Marineterrein vraag en aanbod samenkomen. Maatschappelijk én op het gebied van technologie en research. Daarmee is het een uitgelezen plek om de menselijke factor te testen in relatie tot technologie. Maar dat zal volgens Tabarki niet eenvoudig zijn. ‘Onze evolutie is voor een groot deel gebaseerd op het geloof in vooruitgang. Het is zaak dat we de onverminderde technologische versnelling een plek weten te geven en weten te kanaliseren.’ Zonder de acceptatie van vertraging lopen we anders voortdurend en letterlijk achter de feiten aan …

Hieronder vind je het oorspronkelijke artikel.

Dit is misschien ook interessant

Adviesbrief aangeboden aan Robbert Dijkgraaf en Dennis Wiersma over het NP Onderwijs toegelicht @ RTV Noord

30 03 2023

Zorg dat je er bij bent @ POWER TO THE PLANET (11, 12 en 13 nov)

04 11 2021

Brood en spelen

18 07 2018