Selecteer hier de onderwerpen en thema's die je interesseren:

Redacteur Farid Tabarki

Een onontkoombare waarheid

Iedere week publiceert tijdgeestonderzoeker Farid Tabarki een column in Het Financieele Dagblad, over een breed scala aan onderwerpen. Thema’s zoals innovatie op maatschappelijk, economisch en technologisch vlak. De column verschijnt ook wekelijks op onze website. Wil je meer columns van Farid lezen? http://fd.nl/auteur/farid-tabarki

Een onontkoombare waarheid
4 juli, 2018

‘Nee’, zei Mark Rutte toen Donald Trump hem voorhield dat ook als de VS en Europa de spanningen in de handelsbetrekkingen niet kunnen oplossen, dat ook ‘positief’ zou zijn. Logisch dat Mark eruit wil komen, want onze belangen zijn levensgroot. Ik vraag me af of de heren het behalve over handel ook over het klimaat hebben gehad. Juist op dat vlak hebben we internationaal een appeltje met elkaar te schillen.

De uitdagingen zijn gigantisch. In 2050 wonen er zo’n 1,6 miljard mensen in India, zo veel als in China en de VS bij elkaar. Economisch kunnen we die groei aan volgens een rapport van PwC: de wereldeconomie kan tussen nu en 2050 verdubbelen door productiviteitsgroei vanwege technologie. De grote vraag is: kan onze planeet al die mensen dragen zonder rigoureuze maatregelen?

Nee, zeggen we in Nederland. De ‘regenboogcoalitie’ van zeven partijen van links tot rechts presenteerde vorige week de eerste Klimaatwet. De ambitieuze wet legt vast dat de koolstofdioxide-uitstoot in Nederland in 2050 met 95% moet zijn gedaald ten opzichte van 1990. Al Gore, bekend als de man die nooit president van Amerika werd maar wel succes oogstte met zijn klimaatfilm ‘An Inconvenient Truth’ (een ongemakkelijke waarheid), tweette opgetogen: ‘Dit zet een nieuwe standaard voor hoognodige reducties’. Donald Trump was die dag vooral druk met boze tweets over het belang om Harley-Davidson in de VS te houden: ‘Ik heb zo veel voor jullie gedaan, en dan dit!’

Ik hoop dat Mark tegen The Don over dat veel belangrijker onderwerp is begonnen. Hij had diens voormalige helper Steve Bannon daarbij kunnen aanhalen. De oud-hoofdredacteur van het ultrarechtse alt-right medium Breitbart was in een vorig leven namelijk betrokken bij Biosphere-2, een gesloten ecologisch systeem van 1,27 hectare. Toen het centrum financieel flopte, werd Steve ingevlogen, die voorstelde om te focussen op onderzoek naar klimaatverandering. Dat doet Biosphere-2 tot op heden.

Kunstenaar Jonas Staal zegt hierover: ‘Eigenlijk is zo’n biosphere een perfecte metafoor voor propaganda, omdat het gaat om het creëren van een totaalomgeving waarin menselijk gedrag wordt veranderd.’ In Het Nieuwe Instituut in Rotterdam presenteert Staal momenteel een tentoonstelling over het propagandawerk van Bannon, onder meer negen filmpamfletten met een apocalyptisch beeld van de wereld. Volgens Staal is alt-right daarom in eerste instantie een culturele en geen politieke beweging.

Bannons propaganda is effectief: Trump kwam in het Witte Huis. Hoe krijgen we een vergelijkbare beweging op gang waardoor we de noodzakelijke omwenteling op gang krijgen waardoor de klimaatbeweging wereldwijd écht op gang komt?

Wellicht moet Al Gore deze zomer een kijkje komen nemen op Staals expositie in onze havenstad en dan nog maar een film maken. Ik weet al een titel: ‘An Inevitable Truth’, een onontkoombare waarheid.

Dit is misschien ook interessant

"Live communicatie moet kwaliteitsslag maken"

04 01 2022

Kai Pattipilohy en Farid Tabarki in opinieartikel: 'We moeten weer leren het vreedzaam oneens te zijn'

17 01 2022

Farid Tabarki in Omroep WNL's Stand van Nederland over de (te) vroege selectie van leerlingen @ NL

10 07 2022