Selecteer hier de onderwerpen en thema's die je interesseren:

Redacteur Farid Tabarki

Sport en drugs

Iedere week publiceert tijdgeestonderzoeker Farid Tabarki een column in Het Financieele Dagblad, over een breed scala aan onderwerpen. Thema’s zoals innovatie, de samenleving en het economische systeem komen hier aan bod. De column verschijnt ook wekelijks op onze website. Wil je meer columns van Farid lezen? http://fd.nl/auteur/farid-tabarki

Sport en drugs
7 februari, 2018

Wie denkt aan sport en verboden middelen, denkt vast ook aan Russische atleten die onder staatstoezicht aan de doping zijn. Maar daar wil ik het niet over hebben. Wél over de internationale topsport die regeringen mondiaal zouden moeten bedrijven om de belachelijke ‘war on drugs’ een halt toe te roepen.

Toch even naar de Olympische spelen. Nu onze nationale curlinghelden Jaap, Carlo, Laurens en Wouter zich niet hebben gekwalificeerd, bent u waarschijnlijk niet opgebleven voor de eerste curlingwedstrijden. Met andere sporten maken we wél een goede kans op medailles. Volgens databedrijf Gracenote zullen we er 18 in de wacht slepen, iets minder dan de 24 die de Oranjesporters uit Sotsji meenamen.

Steun van het Oranjelegioen kunnen ze dus goed gebruiken. Daarover maakte ambassadeur Lody Embrechts zich zorgen, en met hem De Telegraaf. ‘Géén drugs op Spelen!’ kopte de krant vorige week. En dat ging niet over doping. Nee, Nederlandse supporters wordt op het hart gedrukt vooral geen verboden middelen mee te nemen want, zo zegt onze diplomaat ter plaatse: ‘de controles zijn streng en de straffen zwaar’.

Onze minister van Justitie, Ferdinand Grapperhaus, wil leden van criminele organisaties ook graag strenger aanpakken. In een interview afgelopen zaterdag zegt de minister dat zijn aanpak ‘voor een belangrijk deel een war on drugs’ is. Hij stopt €100 mln in een fonds om de opsporing en bestrijding van deze tak van misdaad te bekostigen.

Dat helpt natuurlijk niets. Hoe illegaler het product hoe crimineler de productie en handel. In Portugal weten ze dat. In 2001 is de aanpak met 180 graden gedraaid en is het gebruik van soft- en harddrugs gedecriminaliseerd. Het directe gevolg: het aantal drugsdoden is gedecimeerd. De legalisering van cannabis in Uruguay laat eveneens hoopvolle resultaten zien. In de VS heeft de staat Oregon de verkoop van wiet inmiddels ook helemaal gelegaliseerd. De $85 mln die de ‘Beverstaat’ daarmee aan belastingen heeft opgehaald, komen ten gunste aan gezondheid, onderwijs, veiligheid en lokale overheden. In Nederland mag een coffeeshop wettelijk niet eens btw rekenen over de verkoop van wiet (immers een illegaal product).

Tijd voor een nieuw elan. Hoeveel medailles we in PyeongChang ophalen, is een kwestie van hard trainen en een dosis geluk. Het aantal drugsdoden en de vreselijke gevolgen van drugscriminaliteit is daarentegen een direct gevolg van beleid. Laten we het onderscheid tussen hard- en sof+tdrugs verlaten en Portugals standpunt omarmen dat er alleen een onderscheid bestaat tussen een gezonde en ongezonde omgang met drugs. Met andere landen die het anders aanpakken – naast Portugal en Uruguay ook Chili, Australië, Canada, Denemarken en zelfs Ghana – moeten we een internationaal offensief opzetten om de rest van de wereld te overtuigen van deze heilzame weg.

Het zal topsport worden.

Dit is misschien ook interessant

Stedelijke snoepwinkel

27 06 2018

Ook zo benieuwd waarom je Farid Tabarki zou moeten uitnodigen als spreker, dagvoorzitter, strateeg of workshopbegeleider?

11 12 2020

Studio Zeitgeist nieuwsbrief #april

28 04 2020