Selecteer hier de onderwerpen en thema's die je interesseren:

Redacteur Farid Tabarki

Stedelijke snoepwinkel

Iedere week publiceert tijdgeestonderzoeker Farid Tabarki een column in Het Financieele Dagblad, over een breed scala aan onderwerpen. Thema’s zoals innovatie op maatschappelijk, economisch en technologisch vlak. De column verschijnt ook wekelijks op onze website. Wil je meer columns van Farid lezen? http://fd.nl/auteur/farid-tabarki

Stedelijke snoepwinkel
27 juni, 2018

Als er een hoofdstad van het snoepgoed zou bestaan, zou ik denken aan Brussel. Daar zijn de winkels van Godiva en de vele concurrenten die in prachtige winkelgalerijen een gooi doen naar het predicaat beste bonbons van de wereld. Toch was het Amsterdam waar ik me afgelopen week in een snoepwinkel waande.

Niet omdat het de grootste overslaghaven ter wereld voor de import van cacao herbergt. En ook niet omdat de stad Casparus van Houten sr. voortbracht, de man die aan begin van de negentiende eeuw een goedkope manier bedacht om het vet uit geroosterde cacaobonen te slaan. Hij luidde daarmee een nieuw tijdperk van goedkoop te produceren chocoladeproducten in.

Nee, het waren twee festivals die samen zorgden voor een lichte en positieve vorm van keuzestress.

De 71ste editie van het Holland Festival (HF) heeft deze maand het Venetië van het Noorden weer overgenomen en vormde wat mij betreft een perfecte combinatie met de eerste editie van ‘WeMakeThe.City’. Zo kwam dankzij het internationale podiumkunstenfestival het Belgische acteurscollectief FC Bergman naar de op herbestemming wachtende, enorme (70 x 100m), Centrale Markthal uit 1934.

In hun voorstelling ontdekt JR hoe fijn en lonend het is om te beleggen, maar bedenkt zich niet wat voor gevolgen dit heeft. Nogal wiedes, hij is pas elf jaar oud. Wel stort hij ieder om zich heen in het verderf. Het is een treffende en spectaculaire satire op het superkapitalisme.

Maar niet alleen in de avonden werd ik aan het denken gezet. Overdag boog ik me tijdens het festival dat de stad beter maakt over de wezenlijke stedelijke vraagstukken. Hier en daar hoorde ik al dat sommige bezoekers aan ‘South by Southwest’ moest denken. Een groter compliment kun je als beginnend festival niet krijgen. Deze jaarlijkse happening in Austin (Texas, VS) die gaat over muziek, film, digital storytelling en digitale cultuur weet de crème de la crème van de internationale creatieve klasse te boeien.

Dat deze associatie niet helemaal uit de lucht kwam vallen laat een gastenlijst met Kate ‘Donut’ Raworth en de chief technology officers van steden als Barcelona, Moskou en Londen wel zien. De cto’s vroegen zich tijdens de bijeenkomst ‘Next Generations Cities: ‘Who owns the city?’ af of het voorland van onze steden Google’s nog te bouwen slimme wijk in Toronto is, of dat er toch ook nog een rol is weggelegd voor steden en haar bewoners zelf.

Silicon Valley heeft weliswaar veel te bieden rond vraagstukken als mobiliteit en gezondheid. Dit vraagt echter juist extra wakkere, ambitieuze en actieve steden, die samen met haar stadmakers technologie inzet waar het nodig is: ten behoeve van onze vrijheid, welvaart en welzijn. Daarbij stellen we de digitale soevereiniteit van de burger centraal. Zo scheppen we de stad als moderne snoepwinkel. Ik noem alvast drie lekkernijen: duurzaamheid, inclusiviteit en verbondenheid.

Dit is misschien ook interessant

OmdenkTank van start

23 04 2019

Brood en spelen

18 07 2018

Studio Zeitgeist levert een bijdrage aan de HR Benchmark 2020 van Visma | Raet

24 05 2020