Grand tour
Iedere week publiceert tijdgeestonderzoeker Farid Tabarki een column in Het Financieele Dagblad, over een breed scala aan onderwerpen. Thema’s zoals innovatie op maatschappelijk, economisch en technologisch vlak. De column verschijnt ook wekelijks op onze website. Wil je meer columns van Farid lezen? http://fd.nl/auteur/farid-tabarki
Grand tour
8 augustus, 2018
Geeft u zichzelf voor de vakantie een opdracht mee? Tien kilo afvallen, of per fiets de Mont Ventoux beklimmen en lachend op de top een selfie maken om die te delen met uw vrienden? Zo’n vakantie met een hoger doel is eigenlijk hopeloos ouderwets, want tot in de oudheid gingen velen u voor. ‘Vacantia’ is Latijn voor het ontbreken van verplichtingen. Toch geven we al duizenden jaren lang onze plezierreisjes graag een thema mee.
Het schoolvoorbeeld van de reis-met-hoger-doel uit 16de en 17de eeuw is de Grand Tour. Het was een maandenlange reis die beschaafde jongelingen – of beter gezegd jongens, want aan meisjes was deze verruiming van de geest een stuk minder gegund – maakten ten behoeve van de voltooiing van hun opvoeding. Steevast leidde de reis naar Rome, waar behalve het Colosseum en andere antieke bezienswaardigheden ook de kroegen en de bordelen lonkten.
De Grand Tour prikkelde zowel het verstand als de zinnen. Het bijzondere is dat de persoonlijke zoektocht als vakantiethema steeds meer terrein wint.
Er zijn natuurlijk nog steeds zat georganiseerde reizen waarbij het werken aan de alcoholische tolerantie het hoogste goed is. In toeristische hotspots als Albufeira (Portugal), Chersonissos (Griekenland) en Mallorca (Spanje) schijnt in het hoogseizoen altijd de zon en kan het hedonisme hoogtij vieren.
De tegenbeweging is de fitte vakantie, ofwel de fitcation. Neckermann maakte er deze winter al apart reclame voor. Het bedrijf dat groot is geworden met het archetype van de luie, geheel georganiseerde reis, biedt nu een combinatie aan van zon, strand, sport en wellness. Yogareizen passen volgens de organisatie uitstekend in het reisaanbod. Een steeds groter aandeel van de reizigers wil tijdens hun welverdiende rustperiode actief aan de slag.
Geestig is het dat niet alleen de jonkies maar ook de ouderen meegolven op deze nieuwe hype in het vakantielandschap. Gingen ze een paar decennia geleden voor hun doelgerichte vakantie vooral naar Lourdes, tegenwoordig werken ze aan hun lijf, leren ze een taal of doen ze vrijwilligerswerk. Dat mag wat kosten en de babyboomers hebben er met hun stevige pensioen en afbetaalde huis ook de middelen voor.
De algemene trend is dat we onze vakantie behalve als moment voor ontspanning steeds meer invullen als gelegenheid tot zingeving. Ikzelf heb me bijvoorbeeld ten doel gesteld om alle landen van de wereld te bezoeken en dat is een Grand Tour van formaat. Juist als ik naar de landen ga waar een gemiddelde mens nog niet dood zou willen worden gevonden, realiseer ik me dat zo’n reisbestemming me inzichten geeft over mezelf en de wereld.
Doe me vooral niet na en sla Nauru en Guyana gerust over, maar besef dat persoonlijke ontwikkeling, of Bildung in het Duits, tot wasdom komt door het verruimen van je blikveld. En daar zijn vakanties in potentie uitermate geschikt voor.