Selecteer hier de onderwerpen en thema's die je interesseren:

Blade Runner (1982) had scherpe voorspellingen

1982 was een jaar van optimisme en vooruitgang. In januari werd de Commodore 64 gelanceerd, een ‘homecomputer’ die zo succesvol was dat Time Magazine hem uitriep tot persoon van het jaar. De film E.T. kwam uit, het eerste kunsthart werd geplaatst, de eerste cd-speler vond zijn weg naar een Japans huishouden en Sovjet-Unie-leider Leonid Brezjnev stierf, de laatste van de hardliners.

De film Blade Runner, die zijn Nederlandse première beleefde op 11 november 1982, past wel en niet in die tijdgeest van 37 jaar geleden. Regisseur Ridley Scott voorspelt in de film heel gedetailleerd hoe het leven in Los Angeles eruitziet in deze maand, november 2019. Daarbij baseert hij zich losjes op het boek Do Androids Dream of Electric Sheep? van Philip K. Dick uit 1968. De toekomst die Scott schetst is er een van duizelingwekkende technologische vooruitgang. Maar het is er beslist niet alleen rozengeur en maneschijn.

Lees het volledige blog van Farid Tabarki en Rindert de Groot op de speciale themawebsite van het Marineterrein.

Dit is misschien ook interessant

Farid Tabarki @ WNL op Zondag over de herbezinning van velen gedurende de pandemie

05 10 2021

Farid Tabarki in Goedemorgen Nederland over de enorme toename van het online winkelen en de bijbehorende uitdagingen voor ondernemers

30 11 2021

Studio Zeitgeist levert een bijdrage aan de HR Benchmark 2020 van Visma | Raet

24 05 2020