Selecteer hier de onderwerpen en thema's die je interesseren:

Van proces naar spel

Speelse, intuïtieve en eerlijke spelregels versterken het succes van ondernemingen.

Duidelijk gedefinieerde processen en protocols zijn handig op een vliegtuig. In grote organisaties vormen ze eerder een hindernis, dan een drijfveer voor creativiteit. Ze zullen dan ook de baan ruimen voor een meer speelse houding, die ervoor zorgt dat de geest van werknemers zich vrijer kan bewegen. Op die manier kunnen ze dingen vanuit een ander perspectief bekijken, en op nieuwe ideeën komen. Wie een spel speelt, kan winnen of verliezen. Maar het is ook goed om te verliezen. Falen moet een optie kunnen zijn, zolang het een resultaat is van fair play.

Deze speelse manier van werken uit zich in het gebruik van verschillende tools: serious gaming, experimenteren met status binnen een bedrijf, onbekend gebied verkennen en het gebruik van energizers en icebreakers tijdens meetings. Deze houding vind je ook terug in de manier waarop een organisatie met zijn klanten communiceert. Wanneer je uitzoekt wat de noden van je klanten zijn, bestaat de kans dat je zelf van rol moet wisselen. Zo ontdek je de fundamentele kenmerken van jullie relatie.

Start-upbootcamp

Tijdens Startupbootcamp ligt de druk hoog: over de loop van een weekend komen ondernemende zielen met innovatieve ideeën. Deze ontwikkelen binnen een kader van spelregels. Op alle ideeën wordt gestemd. En de winnende ideeën worden verder uitgewerkt tot innovatieve kansen.

Wanneer organisaties beslissen om dit soort playground te hanteren, is het belangrijk dat de regels vanaf het begin af aan duidelijk zijn. Ze mogen veranderd worden, maar niet op willekeurige wijze. Spelers in een spel stellen zich namelijk kwetsbaar op. Wie een spel ontwerpt, moet dat in gedachten houden. Ook moeten ze rekening houden met de politieke, economische en legale realiteiten waarin organisaties opereren. Die zijn namelijk vaak niet compatibel met een speelse werkwijze. Omdat veranderingen in het systeem vaak traag op gang komen, is creativiteit en aanpassingsvermogen onontbeerlijk.

Deze speelse werkmethoden pasten we toe in ons ‘Liquid Leadership Game’. Volgens ons concept ‘Liquid Leadership’ is leiderschap een capaciteit van teams. Aan de hand van een spel laten we professionals kennismaken met de principes ervan. Na het spel hebben ze beter inzicht in hoe ze leiderschap als een capaciteit van teams moeten toepassen.

Experiment en een onzekere toekomst

De wetenschappelijke literatuur over ondernemen maakt vaak onderscheid tussen verschillende ‘soorten’ ondernemers. Een belangrijke studie is die van academicus Greg Fisher. Hij onderscheidt twee stijlen van ondernemerschap.

De eerste soort noemt hij de ‘causator’. Dit is een ondernemer die altijd een zorgvuldig plant opstelt. Het vermijden van risico en return on investment staan centraal in zijn financiële strategie. Andere ondernemers ziet hij als een bedreiging. Het tweede soort ondernemers noemt Fisher de ‘effectuator’. Deze ondernemer heeft een bepaald doel voor ogen, maar werkt altijd met de middelen die voor handen zijn. Zijn proces is eerder experimenteel, met affordable loss als voorname financiële drijfveer. Dit soort ondernemer zoekt partners om mee samen te werken.

Promo Fuck-up night

Fuck-up Nights worden georganiseerd om mislukkingen te bespreken. Je leert namelijk het best uit je eigen fouten en die van anderen.

Ben je een ‘effectuator’, dan neem je meer risico. Het stelt je wel in staat om beter te reageren op verandering. Omdat de toekomst steeds meer onzeker wordt, moet elke ondernemer elementen van de ‘effectuator’ toepassen.

Serious gaming

Door het succes van cursussen, seminaries en recruiting, zal serious gaming niet snel uit het bedrijfsleven verdwijnen. En met reden: een goed spel kan de cohesie van teams versterken door de krachten en zwaktes van de betrokken mensen naar boven te halen. Het laat mensen toe om te leren, door de dingen vanuit een ander perspectief te benaderen.

Serious gaming maakt gebruik van simulaties, rollenspel en vaardigheden. Toch moeten we het niet zien als een eenmalige oplossing. Experimentele en speelse elementen moeten geïntegreerd worden in het dagelijkse (professionele) leven. Veel trainingen, teambuildings en inspiratiesessies maken gebruik van het spelelement. Je voelt de druk, de rondes zijn snel en deelnemers worden gepusht om verder te denken.

IJsftonein

Het Nederlandse IJsfontein ontwerpt al jaren ‘serious games’. On- en offline activiteiten worden gecombineerd om maximale resultaten te behalen.

Ook in ons ‘Liquid Leadership Game’ komen elementen van serious gaming terug. Deze game pasten we onder andere toe tijdens een tweedelige training, die we in samenwerking met IJsfontein organiseerden.

Lessen voor de toekomst

  1. Niet elke organisatie is ontvankelijk voor dezelfde speelse werkmethoden. Sommige organisaties kunnen methoden toepassen die in start-ups gebruikt worden. Andere organisaties zijn daar misschien nog niet klaar voor. Nieuwe methoden hebben exact de juiste hoeveelheid experiment, competitie en speelsheid nodig.
  2. Niet iedereen is competitief ingesteld. Toch houden we allemaal wel eens van een spel. Belangrijk om hier te onthouden is dat de druk niet altijd hoog kan zijn.

Meer lezen? Download dan onze whitepaper The Transformation Playground. Benieuwd wat Studio Zeitgeist voor jouw organisatie kan betekenen? Check dan snel onze diensten, wie weet spreken we elkaar snel!