Selecteer hier de onderwerpen en thema's die je interesseren:

Shell en de rol van activistisch aandeelhouderschap

Olie- en gasgiganten op het rechte pad houden, is niet gemakkelijk, maar wel nodig. Met dat uitgangspunt organiseerden Pakhuis de Zwijger en Follow This voor de vierde keer een bijeenkomst over de toekomst van Shell en de rol van activistisch aandeelhouderschap daarin. Studiogenoot Rindert de Groot stond op 18 april op het podium van de Grote Zaal als moderator.

Rindert de Groot

Shell wordt al bijna vijf jaar onder vuur genomen door de activistische aandeelhoudersclub Follow This. Drie jaar veroorzaakte de jonge organisatie onder leiding van Mark van Baal reuring met een resolutie over het klimaat bij de aandeelhoudersvergadering. Langzaam kwamen steeds meer pensioenfondsen aan boord en steunden de Follow This-resolutie. Daarmee gingen ze lijnrecht tegen het advies van Shell-baas Ben van Beurden in. De resolutie haalde in 2018 ongeveer 6% van de stemmen, maar de uitstraling en de impact van het initiatief was er niet minder om. De Shell-directie heeft inmiddels uitgesproken dat het bedrijf medeverantwoordelijk is voor wat klanten met de producten doen en heeft zich gecommitteerd aan de klimaatdoelstellingen van Parijs.

Toch is dat nog lang niet genoeg, vonden sprekers waaronder klimaatwetenschapper Heleen de Coninck (Radboud Universiteit), Marian Hogeslag (DoubleDividend) en Erik Breen (Triodos). De transitie zou sneller moeten verlopen, daarnaast maakt Shell te weinig fundamentele keuzes.

Dit jaar besloten Follow This en de investeerders om de resolutie in te trekken. Volgens Mark van Wijk was dat handig, om het momentum van de samenwerkende fondsen niet te verstoren. De pers was er minder over te spreken en framede de zet als een capitulatie. Inmiddels breidt Follow This zijn activiteiten uit naar andere energiemaatschappijen. De tijd zal leren of grote veranderingen bij de energiereuzen mogelijk zijn en welke rol idealistische aandeelhouders daarin kunnen spelen. Wil je Rindert in actie zien? Bekijk dan het programma.

Dit is misschien ook interessant

Farid Tabarki @ 'The future of audit' by BusySeasonTalks

04 08 2021

🎧🔥 Nieuw blog en podcast: “De vloeibare samenleving”

30 08 2020

Kluizenaarskoninkrijk

02 05 2018