Selecteer hier de onderwerpen en thema's die je interesseren:

De ultieme betekenis is balans

De behoefte aan betekenis is een van de kampioenen van de vloeibare revolutie. Maar die behoefte heeft, anders dan de meeste mensen denken geen spirituele of idealistische grondslag. Nee, het vindt zelfs haar grondslag niet in de keiharde noodzaak om de planeet te redden. Ook zonder spirituele, economische of ecologische crises zou betekenis op dit moment hoogtij vieren.

Betekenis gaat niet over moraliteit, het gaat niet over goed of slecht zijn en doen. Het gaat ook niet over de vraag waarom je iets doet. Het gaat over je rol ten opzichte van de rest van de wereld.

Elk systeem, ook de systemen waarin wij mensen ons bewegen, is op zoek naar optimale balans. Want in een situatie van optimale balans gaat het minste energie verloren. En dat is een fundamenteel organiserend principe in ons universum. Elk systeem werkt daarom slecht functionerende elementen naar buiten, net zoals jouw lichaam dat deed met die pukkel van vorige week. De zoektocht naar jouw rol in die balans, een rol waarin je, als individu of organisatie, goed functioneert en bijdraagt aan de balans in het systeem, dat is purpose. Het vinden van betekenis is daarom voor jezelf en voor je organisatie van levensbelang.

De vloeibare revolutie stimuleert het nastreven van betekenis. Tech en data hebben ons vermogen om onze rollen te vinden en op elkaar af te stemmen geradicaliseerd. We weten meer, ook over onszelf en de ander, en over het resultaat van onze gezamenlijke verbinding, dan ooit te voren. Ook kunnen we sneller dan ooit nieuwe verbindingen vinden. En ze weer los laten als een andere verbinding leidt tot een betere balans. Dit vermogen laat elementen die niet goed functioneren boven drijven als vissen na het afsteken van een staaf dynamiet. Niet goed functioneren is dan dat je niet een rol hebt gevonden die bijdraagt aan de balans van het systeem.

Het woord ‘betekenis’ is omvangrijker dan de begrippen ‘missie’, ‘principes’ of ‘waarden’. Met het begrip betekenis stel je de ultieme vraag: wat is de bestaansreden van jouw organisatie? De zoektocht naar het antwoord is een krachtig hulpmiddel voor elke organisatie. Zo’n proces organiseer je natuurlijk samen met ‘binnen’ en ‘buiten’ waarbij de grootste uitdaging is om te komen tot de juiste vragen. Of zoals filosoof en staatsman Francis Bacon zei: ‘A prudent question is one-half of wisdom.’

Dit is misschien ook interessant

Global Grand Final ClimateLaunchpad 2020

07 10 2020

Farid Tabarki in 'Het Misdaadbureau' over AI en (cyber)criminaliteit

27 03 2024

Beschaving

21 03 2018